Voor waardebepalingen van (kunst)objecten in uw eigen bezit kunt u zich wenden tot een veilinghuis, kunsthandelaar of zelfstandig taxateur.
Indien u zelf de mogelijke waarde van een (kunst)object wilt onderzoeken, dan kunnen veilingcatalogi met overzichten van veilingresultaten een bron van informatie zijn. In de Rijksmuseum Research Library zijn verschillende bronnen aanwezig die u hierbij op weg kunnen helpen.
Veilingcatalogi
In de Rijksmuseum Research Library zijn ongeveer 60.000 veilingcatalogi raadpleegbaar. Vanaf 1989 zijn de prijslijsten toegevoegd aan de catalogi. Vanaf 2016 worden de prijslijsten digitaal toegevoegd aan de records in de catalogus. De Collectie Veilingcatalogi is nog niet volledig ontsloten in de digitale bibliotheekcatalogus. Catalogi vóór 1989 verworven, zijn vindbaar in de papieren catalogus in de Studiezaal. Neem voor vragen hierover contact op via studiezaal@rijksmuseum.nl.
Databanken
Voor onderzoek naar de mogelijke waarde van een (kunst)object zijn in de Rijksmuseum Research Library de volgende relevante databanken raadpleegbaar:
Artnet.com
Artnet is een database waarin veilingresultaten worden verzameld. Van de decoratieve kunsten zijn er veilingresultaten vanaf 2004 tot heden aanwezig. De veilingresultaten van Fine Art & Design beginnen vanaf 1980. De Artnet Price Database bevat meer dan 11 miljoen veilingresultaten. Er zijn beschrijvingen van de veilingcatalogus aanwezig en er is vaak beeldmateriaal beschikbaar.
Artprice.com
Artprice bevat meer dan 4 miljoen veilingresultaten vanaf 1700 tot heden en bestrijkt meer dan 405.000 kunstenaars van de 4e eeuw tot heden. Het behandelt uitsluitend beeldende kunst. Beeldmateriaal is beschikbaar.
In de Research Library is de Art Sales Cataloques Online (ASCO) toegankelijk. In deze databank zijn ruim 20.000 historische veilingcatalogi uit de periode 1600-1900 opgenomen. Deze databank biedt onder andere toegang tot Lugt’s Répertoire online database.
De databanken zijn ter plekke via Rijkswifi en Eduroam toegankelijk.