LibGuides: TOEGEPASTE KUNST: SIERADEN: LITERATUURONDERZOEK

ZOEKSTRATEGIEËN

Begin bij het doen van sieradengerelateerd onderzoek met het brainstormen over zoekwoorden en concepten met betrekking tot het onderwerp. Gebruik deze trefwoorden dan als zoektermen bij het zoeken naar afbeeldingen, artikelen en boeken in tekst- en beelddatabanken zoals RijksStudio, bibliotheekcatalogi en bibliografische databanken.

Sieradenvorm / type - zoals armband, broche, ketting, ornament, ring, etc.
Materiaal / materialen - voorbeelden zijn kralen, edelstenen, plastic, metaalwerk, glas, bakeliet, enz.
Techniek(en) - zoals gesneden, gegoten, gesneden, gefabriceerd, gevijld, gesmeed, gemonteerd, zilversmeden, gesoldeerd, enz.
Stijl - deze categorie kan overeenkomen met een bepaalde tijdsperiode. Voorbeelden zijn: art deco, hedendaags, etc.
Onderwerp(en) - wat is het primaire onderwerp van het werk? Is het onderwerp geabstraheerd of organisch? Is het een realistische weergave van een specifieke plant, wezen, etc.?
Datum - voorbeelden zijn een specifiek jaar, decennium of decennia en eeuw (2013, Art deco of jaren 1920, 19e eeuw, modern, hedendaags, enz.).
Titel van het werk - zowel de officiële naam als eventuele alternatieve titels of spellingen (inclusief die van andere talen).
Naam juwelier / maker - zowel zijn / haar formele naam en / of eventuele bijnamen of alternatieve spelling van namen.
Welke zoektermen kunt u bedenken? Er bestaat niet die ene, juiste zoekterm of bron. Het is altijd de moeite waard om meerdere zoektermen te gebruiken en meerdere zoekopdrachten uit te voeren!
Vertaal deze zoektermen ook in andere talen, bijvoorbeeld in het Engels, Frans of Duits, afhankelijk van het onderwerp en de bron.

BIBLIOGRAFIEËN EN DATABANKEN

Een lijst met de meest belangrijke bibliografiën en voltekst-databanken op het gebied van kunstgeschiedenis en toegepaste kunst. De databanken zijn alleen toegankelijk via het Rijksmuseum-netwerk of via een ander onderzoeksinstituut of universiteit met de bijbehorende licenties.

AHR Net This link opens in a new window
Growing database of books, exhibition catalogues, journals, trade literature an biographical files on British and Irish architecture and decorative and applied art published in Britain and Ireland from 1850 to 1970. Includes biographical data on all the architects, artists and designers whose work is discussed or illustrated in these publications (nearly 45,000 names so far).
Art Index Retrospective – Perpetual (H.W. Wilson) This link opens in a new window
Index op tijdschriften over beeldende, decoratieve en commerciële kunst, en architectuur gepubliceerd tussen 1929 en 1984.
Bibliography of the History of Art (BHA, RILA) This link opens in a new window
Internationale bibliografie over publicaties over westerse kunstgeschiedenis in al haar facetten uit de periode 1975-2007. Voor publicaties van na 2007, zie de International Bibliography of Art (IBA).
Design and Applied Arts Index (DAAI) This link opens in a new window
Design and Applied Arts Index (DAAI) is the leading source of abstracts and bibliographic records for articles, news items, and reviews published in design and applied arts periodicals from 1973 onwards.
DAAI covers both new designers and the development of design and the applied arts since the mid-19th century, surveying disciplines including ceramics, glass, jewellery, wood, metalsmithing, graphic design, fashion and clothing, textiles, furniture, interior design, architecture, computer aided design, Web design, computer-generated graphics, animation, product design, industrial design, garden design, and landscape architecture. DAAI contains more than 212,000 records, with around 1,200 new records added in each monthly update.
Heidelberger digitalisierte Kunstzeitschriften This link opens in a new window
Ca. 500.000 Bände kunstwissenschaftlicher Literatur im Bestand des Sondersammelgebiets Kunstgeschichte der UB Heidelberg, von denen ausgewählte Titel vollständig digitalisiert und via Internet kostenfrei zugänglich sind.
JSTOR This link opens in a new window
Online databank met full text artikelen van wetenschappelijke en literaire tijdschriften, waaronder ook The Rijksmuseum Bulletin.

OVERIGE CATALOGI

Een lijst van catalogi van specifieke kunsthistorische bibliotheken en gemeenschappelijke catalogi die nuttig kunnen zijn voor literatuuronderzoek op het gebied van toegepaste kunst.

Art Discovery Group Catalogue This link opens in a new window
Een op kunst gericht onderdeel binnen de OCLC WorldCat-omgeving. Binnen dit gespecialiseerde onderdeel van Worldcat kan gezocht worden naar kunsthistorische literatuur van (kunst)bibliotheken verspreidt over de hele wereld.
Nederlandse Centrale Catalogus (NCC) This link opens in a new window
De NCC bevat de bibliografische gegevens en vindplaatsen van ruim 14 miljoen boeken en 500.000 tijdschriften die in meer dan 400 Nederlandse bibliotheken te vinden zijn. Ook verwijzingen naar digitale en gedigitaliseerde bronnen zijn hier vindbaar. Tevens de basis voor IBL-aanvragen.
Worldcat This link opens in a new window
Largests central library catalogue in the world.

AFDELINGSBLOG

Op de hoogte blijven van interessante onderzoeksverhalen, nieuwtjes en werkzaamheden bij Rijksmuseum Research Services kan via onze blog

TOEGEPASTE KUNST: SIERADEN

SNELLE TOEGANGEN

OPENINGSTIJDEN & CONTACT

ZOEKSTRATEGIEËN

BIBLIOGRAFIEËN EN DATABANKEN

OVERIGE CATALOGI

AFDELINGSBLOG